Bij adviesgesprek rondom de eerste uitgifte van antibiotica wordt weinig rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden; innameschema’s worden nauwelijks aangeboden

ampnetadminGeen categorie

Naar aanleiding van onderzoek door AMP naar de kwaliteit van baliegesprekken m.b.t. een recept voor flucloxacilline voor een kind van 12 jaar blijkt dat apothekersassistenten niet altijd rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van patiënten.

De patiënt wordt weinig in het begeleidingsgesprek betrokken en er wordt onvoldoende informatie ingewonnen. Hierdoor is ook de uitleg en advies niet op maat. Positief is dat de patiënt bijna altijd een schriftelijke instructie en informatie over het gebruik van de apotheek ontvangt. Helaas wordt de informatie hierin meestal niet nader (mondeling) toegelicht en wordt er weinig rekening gehouden met de individuele omstandigheden (school, bedtijd). Men moet zich ervan bewust zijn dat het ingewikkeld is om een geneesmiddel evenwichtig gespreid meerdere keren per dag en op de lege maag in te nemen. Uitleg op maat aan de hand van een innameschema is dan aangewezen, maar wordt slechts door 10% van de onderzochte apotheken gedaan. Verbetering is ook mogelijk t.a.v. mondelinge uitleg, bijv. waarop de patiënt moet letten tijdens de kuur. Bijzonder belangrijk, aangezien niet iedere patiënt over voldoende gezondheidsvaardigheden/leesvaardigheden beschikt om schriftelijke informatie voldoende te begrijpen.